piątek, 1 stycznia 2016

Co zrobić na obiad?




    Mamy nowy rok, ale stare dylematy zostały, np co zrobić na obiad?
Najlepiej, żeby było szybko, smacznie i tanio! I ja mam dla Was taką propozycję, która na dodatek jest zdrowa i łatwa do przygotowania nawet dla kogoś, kto nie ma wprawy w gotowaniu.
Maksymalnie jej przyrządzenie potrwa 40 min, a jeśli wybierzecie soczewicę czerwoną ok. 30 min.
        Soczewica z warzywami i mięsem mielonym
Produkty : 1 szklanka soczewicy zielonej
                  30 dkg mięsa mielonego z łopatki
                  1 opakowanie mrożonych warzyw np Wiosenny bukiet warzyw z groszkiem
                  1 cebula
                  2 łyżki oleju
                  sól, pieprz (ja używam ziołowego) do smaku
       
   Opłukać soczewicę, zalać zimną wodą i ugotować wg. przepisu na opakowaniu, zieloną 30 min.
W międzyczasie warzywa wrzucić do garnka z wkładką do gotowania na parze. Obrać, pokroić w kostkę cebulę i usmażyć razem z mięsem na niewielkiej ilości oleju, mieszając, by nie przypalić. Po kilku min przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu,Przyprawić solą i pieprzem, Tak samo go po ok. 15 min warzywa będą gotowe reż je lekko osolić.
Pod koniec gotowania solimy soczewicę do smaku. Następnie do mięsa dodajemy ugotowane warzywa, soczewicę ( bez wody, w której się gotowała mieszamy składniki na patelni i gotowe!
  Danie jest moim zdaniem bardzo smaczne i warto je włączyć do swego jadłospisu ze względu na niedocenianą soczewicę,  która ma wiele wartości i cennych składników.
Ja odkryłam ją niedawno i bardzo polubiłam.
     Piszcie czy Wam smakowało!

23 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe, ja robię soczewicę w formie zupy - na wzór grochówki. Muszę spróbować. Pozdrawiam noworocznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie. Ja miałem dzisiaj na obiad makaron razowy z indyjskim kurczakiem, warzywami i pomidorami. Pychotka! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa smaku takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłów na szybki obiad nigdy za wiele, przynajmniej dla mnie - nie przepadam za wystawaniem w kuchni, to nie ta sfera doznań :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, bardzo ciekawie wygląda! Nie jadam często soczewicy, ale jak to zdrowo... To pewnie! Przerzucę się! ;) Zapisałam już przepis, jutro robię ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jem soczewicę dość często. Bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić też soczewicę..
    Pozdrawiam noworocznie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za życzenia i również życzę samych pogodnych dni w Nowym Roku.
    Z przyjemnością dołączam się do grona obserwujących:):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Warte spróbowania i pokuszę się chyba na to. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Warte spróbowania i pokuszę się chyba na to. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Na szczęście nie muszę się o to martwić, ponieważ od 8 lat stołujemy się w rewelacyjnym barze, a ja dzięki temu mam czas na rozwijanie swoich pasji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno spróbuje .Smakowicie wygląda.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Soczewicy na razie się przyglądam, ale to szybkie przygotowanie do mnie przemawia:)
    Bardzo dobrego Roku życzę i cieszę się, że tu jesteś:)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój narzeczony ostatnio cały czas mi wspomina, że zjadłby soczewicę. Więc chyba przyszedł czas ją przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie lubię gotować, ale muszę;) Może kiedyś skorzystam z Twoich przepisów:D
    Pozdrawiam w Nowym Roku:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio pierwszy raz jadłam zupę z soczewicy. Była pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis bardzo fajny a danie wygląda na smaczne:)))Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja jeszcze nic z soczewicy nie robiłam :) może czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten zestaw brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. lubie takie obiady :) zaraziłam nawet rodzine zdrowym jedzeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy przepis. Lubię soczewicę. :)

    OdpowiedzUsuń